DİL ÖĞRENME SÜRECİNDE MOTİVASYON KAYBI: İSTEKSİZLİK VE TEMBELLİK NASIL AŞILIR?

İngilizce öğrenmenin fazlaca zaman alan büyük bir proje olduğu doğrudur ve bununla ilgili bazen hevesiniz kırılabilir veya kendinizi tembel hissedebilirsiniz; daha basit bir söylem ile o gün çalışmak istemiyor olabilirsiniz. Bu duygu son derece normal olmakla birlikte çok fazla içine girmememiz gereken ya da hızlıca çıkmamız gereken bir duygudur. Uygulayacağınız yöntem aslında çok basit: Kendinize o gün yalnızca küçük bir şey yapacağınızı söyleyin.

Örneğin;

  • 5 dakika kadar İngilizce bir metin okumak.
  • Bir İngilizce şarkı dinleyip bilmediğiniz kelimelere sözlükten bakmak.
  • 5 tane İngilizce kelime ya da deyim öğrenmek…vs. gibi.

Bu küçük adımları attığınızda şu iki şeyden birisi gerçekleşecektir:

  • Birkaç dakika sonra, daha fazla vaktiniz veya motivasyonunuz olmasa bile, yaptığınız şeyi başarıyla tamamlamış hissine sahip olacaksınız.
  • Birkaç dakika sonra, yapıyor olduğunuz şeyin havasına kapılıp devam etmek için gerekli motivasyonu kendinizde hissedecek ve çalışmayı biraz daha sürdürmek isteyeceksiniz.

En zor kısım genelde, başlamaktır. Buna rağmen o günkü çalışmanız adına küçük bir adım dahi atsanız bir şeyler öğrenirsiniz ve hatta süreçteki motivasyonunuzu bile geri kazanabilirsiniz.

İstikrar sorunu:

Çalışmaya ara vermek için plan yaptığınız gibi çalışmaya geri dönmek için de yapın

İngilizce öğrenen bazı kişiler kendileriyle ilgili yüksek beklentilerinden ötürü kendilerine çok yüklenirler ve asla ara vermezler. Her gün çalışmaları gerektiğini düşünürler ve eğer bir gün kaçırırlarsa bunun bir başarısızlık olduğu hissine kapılırlar.

Mümkün olduğu kadar sık bir biçimde çalışmak mutlaka önerilen bir şeydir. Bu süreçte aklınızda bulundurmanız gereken önemli noktalar:

  • Gündelik rutin veya alışkanlık bazında bir çalışma şekli elbette iyi olabilir, ancak herkesin bir ara vermeye ihtiyacı vardır.
  • Yoğun bir gününüzde o günkü çalışmanızı atlamanızda bir sakınca yoktur, yeter ki bir sonraki gün çalışmanıza geri döneceğinizden emin olun. Eğer bir haftalığına bir tatile çıkıyorsanız, İngilizce çalışmamanızda bir sorun, elbette ki yoktur. Önemli olan daima İngilizce çalışmaya geri dönmenizdir. Kendinizi, sizi bu çalışmadan haftalarca veya aylarca uzak tutacak biçimde bir yoğunluğa maruz bırakmamaya çalışmalısınız.

Unutmayın; dil öğrenim sürecinizi mümkün olduğunca stres ve baskıdan uzak geçirmeniz öğrenme maceranızı keyifli hale getirecek ve motivasyonunuzu arttıracaktır.